Blandade karameller

Senaste inläggen

Av senioren - 15 augusti 2011 09:04

Sådant ska man ju inte oroa sig för. Var dag har nog av sin egen plåga, heter det. Men nu har jag ruskat, skakat och knackat på vindrutespolartanken, ja verkligen plågat det hela för att få pumpen inuti den att gå igång och spruta vatten på rutan.


Det har hänt förr att pumpen strejkat, för att sedan lika oförklarligt gå igång igen, men inte så här olämpligt inför bilbesiktningen i morgon bitti. Vi får hoppas att det regnar ā la Göteborg vid deras provkörning, så att felet inte uppmärksammas.


Många mer eller mindre lyckade lösningar av vindrutetorkning och spolning har man mött genom åren. Ford Zephyrs vacuumdrivna torkare, som stannade när bilen axade vid en omkörning. Citroën CV2 hade torkare som drevs av hastighetsmätaren, när bilen stod stilla fick man veva dem för hand. Spolaren drevs också med handkraft. Folkabubblornas vindrutespolare drevs med lufttryck från reservdäcket. Många andra bilar hade en liten vattenbehållare med motor, som lätt kunde bytas mot en likvärdig av japansk tillverkning för 39:50.


På min nuvarande spolare sitter tanken inbyggd i främre stänkskärmen och motorn inbyggd i tanken, nedsänkt i spolarvätskan. Att byta lär kosta ett fyrsiffrigt belopp. Det var annat förr...

Av senioren - 14 augusti 2011 09:20

...ligger en så kallad trojeborg, en stensatt gånglabyrint från forna tider, med ett speciellt mönster. En kopia av den finns uppförd på Skansen.

Många trojeborgar är kända främst från de nordiska länderna. Via den sinnrikt slingrade gångstigen kommer man till en mittsten. Därifrån finns bara en väg ut, nämligen samma väg som man kommit. Ingången är samtidigt utgång.


Vilken roll trojeborgarna spelat är oklart. Enligt en gammal sägen fick, vid någon hednisk ceremoni, en jungfru sitta på mittstenen och de unga männen defilera förbi. När ungmön fattat tycke för någon av gossarna, drog hon honom till sig och de två fortsatte samvaron tills hon inte var oskuld längre.


Trojeborgar, liksom kultplatser och senare kyrkor uppfördes ofta på ställen där starka jordmagnetiska fältlinjer korsade varandra. Den som är känslig för sådant, kan, med risk att falla bakåt, prova att ställa sig på mittstenen med ryggen mot ingången och blunda...

Av senioren - 13 augusti 2011 11:02

Det är idag exakt 50 år sedan Berlinmuren började byggas. Något att uppmärksamma men inte att fira. Jubileum utan jubel, med andra ord. Då, 1961 var jag inte i Berlin, men 25 år efteråt och nu senast i våras besökte jag staden. Jag skulle kunna skriva en mindre bok om mina upplevelser från besöken, men nöjer mig med en länk till ett tidigare inlägg på min blogg.


Vad mer om den 13 augusti? Jo, det ska tydligen vara fullmåne i natt. Varulvar tror jag inte på, men att kvinnor kan bli lite galna - i positiv bemärkelse - en sådan natt, det tror jag stämmer. Värt att kolla upp ;-)


De som istället väljer att springa Midnattsloppet på Södermalm i Stockholm i natt, verkar föredra andra njutningar i livet ...

Av senioren - 12 augusti 2011 13:54

Svamparna på bilden, från vår tidiga morgonpromenad, måste ha växt upp från dag till annan. Kanske var det regnet som fick dem att utvecklas och veckla ut sig.



Trots sin gula färg och ytliga likhet är det inte kantareller, utan någon sorts trädsvampar som växer på bilden. Lika vackra, men säkert inte lika goda...

Av senioren - 10 augusti 2011 16:25

...har farit över himlen denna eftermiddag. Så det blev Inomhusaktiviteter för mig, om man kan räkna det som aktivitet att googla på dessa två gamla ord.


Åska och Tordön är nästan synonyma begrepp. Tor är enligt asatron den gud som orsakar mullret genom att fara fram i sin vagn över himlen och blixtarna genom att slå med sin hammare Mjölner.


Vid kristendomens intåg i Sverige förekom både Kristi kors och Tors hammare som smycken att visa sin trostillhörighet. De nytillverkas och bärs fortfarande.


Nästan sjuhundra år senare troddes ännu allmänt att de stenyxor man kunde hitta i jorden var förstenade blixtar, s k torsviggar. Sådana kunde man låta mura in, lägga under trösklar eller kila in under taket som ett effektivt åskskydd, då alla ju vet att blixten aldrig slår ner två gånger på samma ställe ;-)


  Bilden på stenyxan är i Public Domain och får fritt kopieras.

Av senioren - 8 augusti 2011 14:33

Det började med nedanstående, mycket välbevarade 42 år gamla, Volkswagen som stod parkerad vid vår väg till affären. Min älskling, som själv jobbat nästan lika länge (37 år) på Volkswagen hade minnen från tiden. Själv har jag också ägt ett par folkor genom åren. Efter någon minut dök ägaren upp, en gentleman i vår ålder. Det blev en pratstund, där han berättade om turen att av en änka få köpa en bil som stått avställd i 17 år, och bara gått knappt 7.000 mil. Nu hade den gått mer än det dubbla, men en gammal slogan säger ju att:

"ingen vet hur en gammal Volkswagen kan bli". Eller har jag blandat ihop det?



Nästa nostalgikick bjuder SVT1 just nu på i sin måndagsmatiné Vi på Väddö, med många av de gamla 50-talsskådisarna, men i vidfilm och färg. Nils Hallberg som alltid. John Elfström (som visade sig vara rödhårig), Huvudpersonerna Karl-Arne Holmsten och Ann-Marie Gyllenspetz, här på en utomhusrestaurang. Kolla stolarna! Välbevarade sådana är inte billiga idag. Och storkna av det myckna rökandet. Men så var det ju då.



Det gick till och med an att i filmen sjunga till valsen Svarte Rudolf: "Så böjde han krullig hjässa en afton i negerbyn, mot trettonårig prinsessa. Otänkbart i dag...

Av senioren - 7 augusti 2011 09:05

Här har det varit party på fina gräsmattan! Matresterna har fågrarna hackat i och dragit runt. Ett flak taxfreestarköl och några kartonger dito vin av billigaste slag ligger urdruckna lite överallt. Någon har glömt kvar sin medhavda fällstol. någon har vält bord och bänkar. Sopor och skräp överallt. Böteslappar för nedskräpning hade kunnat haft en strykande åtgång.



Men historien är inte slut där. Dagen därpå, söndag morgon, var platsen väl städad och alla sopor borta. Tveksamt om kommunen ryckit ut med någon jourstyrka, ännu mer tveksamt om festprissarna känt sitt ansvar och återvänt för att städa. Men än är tydligen inte undrens tid förbi...

Av senioren - 6 augusti 2011 16:12

Vägen ur skuldkrisen mot ett USA med ekonomi och miljö i balans, befolkat av fysiskt välmående medborgare är enkel men drastisk.


Höj bensinpriset till nio dollar per gallon. Till att börja med. Det är ungefär vad vi betalar i Europa. För närvarande kostar bensinen mindre än hälften så mycket i USA, de överviktigas förlovade land...

Vad handlar bloggen om?


Det finns sånt man borde säga, men inte säger. Det finns sånt man borde veta men inte vet, som hut. En blogg mot bättre vetande, med blandat innehåll.

Besserwisserns snara svar

10 besvarade frågor

Seniorens senaste bonbons

Sorterade godsaker

Leta i gottpåsen

Så här många har smakat


Skapa flashcards