Blandade karameller

Senaste inläggen

Av senioren - 9 november 2011 19:38

Om jag, med familj och två barn i förskoleåldern, hade fullföljt planerna på att emigrera till Australien på 1960-talet, hade vi med största säkerhet hamnat i nedanstående ghetto av enkla hus, smala tomter och utedass. Bilden är från Brisbane, dit vi hade tänkt åka. Att få köpa ett hus för en billig penning var inget problem, sade man då. Efter att ha sett bilden förstår man varför. Jobb fanns det också, sades det. Men något svar på mitt brev till arbetsförmedlingen där nere har jag inte fått ännu, 45 år senare, och nu är det nog för sent...


 

Bilden är, på grund av sin ålder, placerad i Public Domain


Och hade vi åkt, så hade jag aldrig någonsin träffat min älskling. Vilken tur att det inte blev så...

ANNONS
Av senioren - 9 november 2011 16:19

Min tolkning av detta latinska uttryck är "Utan att det efterfrågats". Som exempel: Ingen har frågat varför jag inte varit inne på bloggen på hela dan. Svaret är att jag - efter den i förtid avbrutna sångövningen på SPF - fick kasta mig i bilen för att åka till Lidingö Kyrka, där en god vän, 89 år fyllda, skulle jordfästas. Jag hade lovat att stå framme i koret och hålla vår Odd-Fellow-fana under akten. Det gjorde jag gärna, för en så vänsäll broder. Saknar honom faktiskt. Jag pratade med honom före ett sammanträde, 14 dar innan han dog, om han skulle vara med på en annan träff veckan därpå, men han kände sig lite trött, sa han. Vi syns senare, sa jag kanske, men inte tänkte jag att han då skulle ligga i en kista, och jag paradera med fanan.


Mitt råd - Ex Officio - är: Skiljs gärna som vänner, men ALDRIG som ovänner...

ANNONS
Av senioren - 8 november 2011 13:19

I hyllan hittade jag en gammal bok som jag förmodligen fick när jag fyllde femton. Den är tryckt 1954 och alltså från den tiden då det bara var unga pojkar (som de på bilden, i skjorta, pullover och slips) som ägnade sig åt naturvetenskapligt experimenterande, medan flickorna lärde sig hur ett hem skulle skötas. Tänkvärd nostalgi på högsta nivå från den ljuva tid "då oskulden och friden tätt följde våra spår". Ur boken:


 

Kemiska experiment.

Ett kemiskt laboratorium.

Ur listan på de giftiga, frätande eller explosiva kemikalier som författaren ansåg nödvändiga för en experimenterade femtonårings kemiska försök kan nämnas:

  • Kaliumklorat
  • Strontiumnitrat
  • Metalliskt natrium
  • Kvicksilver
  • Natronlut
  • Svavelsyra
  • Salpetersyra
  • Ammoniak

Jag kan inte motstå att lämna ett recept ut bokens kemiska kapitel:


Framställning av jodkväve.

Jodkväve är en förening av jod och kväve. Jodkvävet är explosivt, men tämligen ofarligt.

Ett par små jodfjäll övergjutes med ammoniak och lämnas att torka. När det är riktigt torrt exploderar det vid beröring.

Akta fingarna och framför allt skräm ej gamla personer.


Vilken omtanke om oss äldre det var förr! Det var länge sen man läste sånt (obs: Ironi)

Av senioren - 6 november 2011 16:35

Vart ska jag, svensk sedan generationer, vända mig om jag tar anstöt av denna inloggningsruta? Går det rentav att få ut lite gratis pengar i form av skadestånd? 


Rutan är helt äkta, den poppade upp igår. Om du tror att det går att klicka på
Logga in eller
att någon skulle kompensera mig, är du dummare än tåget...

Av senioren - 6 november 2011 09:36

Är det inte ljusen från en stad vi ser i fjärran? Det skulle man kunna säga.

Fast ser det inte mer ut som en sorts landningsbana? Skulle kunna vara...


 

Bilden visar alla ljus som denna natt ställts ut runt kyrkogårdens minneslund.

Ljusskenet från de dödas stad, alltså. Eller är det landningsljus för änglarna?

Av senioren - 5 november 2011 16:32

Inlägget kommer inte att handla om risken med tunna isar, utan om Alfred Nobels gamla industriområde i Stockholm. Där har nu uppmätts så höga blyhalter i marken att barn inte bör äta matjorden, enligt nyare gränsvärden.   


Förr fanns det betydligt farligare verksamhet på området; En fabrik för det stötkänsliga och explosiva nitroglycerinet, som här vidare bearbetades till den mer hanterliga dynamiten. Med erfarenhet av tidigare verksamhet inne på Södermalm när tolv personer dött i explosioner, byggde man här ett antal "friggebodar" där dynamitpatronerna tillverkades. Maskinerna i dem var helt i trä, för att inte skapa farliga gnistor. Mellan stugorna låg tjocka jordvallar för att sprida tryckvågen uppåt om det värsta ändå skulle hända. En av dessa stugor med nr 17,  finns kvar i restaurerat skick.


 

Men vad står det på skylten ovanför dörren? vad menas med  200 Kg. 4P.

 

Detta betydde att i stugan fick högst 200 kilo sprängämne och fyra personer samtidigt vistas. Detta för att minimera skadorna vid eventuell explosion. Betydligt farligare än om en nutida bebis utan tillsyn skulle smaka lite av den kontaminerade jorden.


Metalliskt bly är inte farligt att äta - några blyhagel eller så gör inget - men föreningar som blysocker och blymönja ska man vara lite försiktig med, sa man redan då. Sagt av en överlevande fyrtiotalist som i likhet med alla andra tankade blyad bensin (med tetraetylbly) i alla år. Dåförtiden var det inte så farligt, därför att ingen upptäckt att det var det - om det nu är det...

Av senioren - 4 november 2011 13:17

Allhelgonadagen passerade ganska diskret förbi i tisdags. Den infaller alltid på den 1 november, och var en dag då den katolska kyrkan uppmärksammade de helgon som inte hade någon egen festdag. Kvällen före, den 31 oktober, var det då "Hallow even" eller Halloween, som man säger numera. Svensk helgdag upphörde den att vara år 1772. Redan tidigare hade Alla själars dag den 2 november rönt samma öde. Dagen markerade också vinterns inträde.


Alla helgons dag är sedan 1953 en "röd" helgdag som alltid infaller på en lördag, i år den 5 november. Det är då vi smyckar våra gravar och tänder ljus för de anhörigas själar. Tidigare inföll Alla helgons dag den första söndagen i november.


Den 5 november firas i Storbritannien som Guy Fawkes day, till minne av den man som år 1606 planerade att med 2.500 kilo krut från en hyrd källarlokal spränga parlamentshusen i luften under en öppningsceremoni där kungen och många adelsmän var närvarande. Han blev dock avslöjad i sista stund och avrättades med sina kumpaner. Men den brittiska seden att kasta smällare och fyra av raketer sagda dag fortsätter än idag, 400 år senare.


Den 6 november är det Gustav Adolfsdagen till minne av den svenske kung som avled i strid år 1632, det enda årtal som satt sig i huvudet på samtliga svenska skolbarn. För firande fikare finns en speciell bakelse framtagen.


På måndag är det inget speciellt att fira, vad jag vet...

Av senioren - 3 november 2011 13:45

Det är allmänbildande med korsord, särskilt de svåra. För att kolla upp några osäkra bokstäver, hamnade jag på en artikel om Rose Bertin, som var sömmerska åt den franska drottningen Marie Antoinette och blev styrande i det franska modet. Intressant läsning. Hon har också efterlämnat ett ordspråk, som jag aldrig hört förut:


"Det finns inget nytt som inte är bortglömt"


Det må gälla alla stilar, slipsbredder och kjollängder, som kommer tillbaka när modeskaparna tror att alla glömt att det en gång tidigare varit högsta mode - och alla gamla plagg är slängda.


Kan det också gälla det nya man lär sig varje dag? Består det också av bortglömda kunskaper?


Vad handlar bloggen om?


Det finns sånt man borde säga, men inte säger. Det finns sånt man borde veta men inte vet, som hut. En blogg mot bättre vetande, med blandat innehåll.

Besserwisserns snara svar

10 besvarade frågor

Seniorens senaste bonbons

Sorterade godsaker

Leta i gottpåsen

Så här många har smakat


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se